Schilderijen

Als restaurator gaan we op ontdekkingsreis achter de voorstelling. Door de unieke schildertechniek en het materiaalgebruik van elk schilderij te doorgronden vergaren we alle nodige kennis om ieder kunstwerk de aandacht te geven die het verdient.  

DEF SRAL HR  elfi brouwers fortografie_054.jpg

Van vroege middeleeuwen tot hedendaags

Ons ervaren team van schilderijenrestauratoren is gespecialiseerd in verschillende aspecten van de traditionele schilderkunst. Wij behandelen schilderijen uit verschillende periodes, van de vroege middeleeuwen tot het heden. Een integraal onderdeel van onze aanpak is uitgebreid onderzoek. Dit omvat het registreren en beoordelen van de conditie, het onderzoek naar materiaal en toegepaste kunsttechnieken en de restauratiegeschiedenis, evenals het begrijpen van de context van het kunstwerk en de besluitvorming voorafgaand aan de behandeling.

Restauratietechnieken

Altijd redenerend vanuit het object, streeft SRAL ernaar restauratiemethodes te ontwikkelen en te verbeteren, vaak in samenwerking met nationale en internationale partners. Zo werden bijvoorbeeld in het verleden technieken geoptimaliseerd voor het afnemen van verouderde niet-originele vernislagen en het uitvoeren van complexe structurele behandelingen van schilderijen op doek. We delen onze bevindingen en ontwikkelingen ook in (inter)nationale publicaties en via workshops.

image00026.jpeg
IMG_9793.jpg

Van klein tot groot formaat

SRAL heeft ervaring met een breed scala aan projecten, van kleine ezelschilderijen tot uitgebreide interieurs. We hebben bijzonder veel ervaring met de behandeling van grootformaat schilderijen in ons atelier. Werkend vanuit een holistische benadering worden schilderijen in de context van het interieur en zijn geschiedenis geplaatst. Deze aanpak is leidend voor de conservering, de esthetische en structurele restauratie.

Schilderijen op paneel

Het atelier voor schilderijen op paneel is uitgerust met apparatuur voor de curatieve (structurele) conservering van panelen, zoals het verlijmen van losse planken, het deblokkeren van parketten en het aanbrengen van nieuwe, vaak niet-invasieve steunconstructies. Dergelijke behandelingen leiden niet alleen tot een beter behoud van het schilderij maar vaak ook tot een beter aanzien van de voorstelling.