Beelden en polychrome objecten

Verschillende musea, kerken en kloosters in Nederland hebben belangrijke collecties gepolychromeerde beelden in steen en hout. SRAL heeft de praktische expertise en onderzoeksfaciliteiten in huis om deze vakkundig te kunnen behandelen.

Steffeswert_tijdens_behandeling_statigrafie_lendendoek_© SRAL_.JPG

Van kerken tot musea

Een bijzondere specialisatie binnen SRAL is het onderzoek en de restauratie van polychrome beelden en beschilderde objecten. Hiertoe behoren bijvoorbeeld middeleeuwse beelden, barokke kerkinterieurs, neogotische altaren, maar ook beschilderde objecten uit (natuur)historische collecties en musea voor volkenkunde. Onze expertise omvat behandelingen zoals het fixeren van verflagen, retoucheren en structurele behandeling van beelden. 

beeldhouwkunst.jpg
Sral_studio_Poly_1© SRAL.JPG

Stratigrafisch en topografisch onderzoek

Op veel houten beelden zijn opeenvolgende kleurige beschilderingen bewaard gebleven. Om de oorspronkelijke en latere overschildering in kaart te brengen wordt stratigrafisch en topografisch onderzoek verricht. Afhankelijk van de functie (bijvoorbeeld liturgisch of museaal) en conditie van het kunstwerk wordt in overleg met de eigenaar een behandeling doorgevoerd. Objecten zoals retabels of grafmonumenten die uit meerdere materialen zijn samengesteld kunnen we behandelen in samenwerking met andere restauratiedisciplines.