A Winter Landscape (brotherly love)

A Winter Landscape (brotherly love) wordt toegeschreven aan Jan Wildens (1586-1653). Het schilderij is olieverf op canvas en meet 99,6 x 148,9 x 2,5 cm. Het toont een typisch 17e-eeuws Noord-Europees tafereel met schaatsende figuren, sneeuwballengevecht en een uitzicht op Antwerpen op de achtergrond. 

Wildens_AT_VIS.JPG

Toestand van de verflaag

Na materiaal-technische analyse van het schilderij, kon worden geconcludeerd dat de verflaag zich in redelijke staat bevond. Er waren tekenen van ouderdomsbarsten en horizontale rimpelingen zichtbaar in de verflagen. Bovendien was het schilderij bedekt met een aanzienlijke laag stof en oppervlaktevuil. De vernis van het schilderij was geoxideerd, waardoor het verkleurde en een gelige tint kreeg. Dit resulteerde in een opvallende verandering in kleurtemperatuur, van oorspronkelijk koel blauw naar een warm groenachtig geel over het hele oppervlak. Deze verandering beïnvloedde het oorspronkelijke intentie die de kunstenaar wilde overbrengen, zoals  het gevoel van een ijskoude winterdag. Bovendien waren er uitgebreide overschilderingen aanwezig op het oppervlak, die duidelijk waren verkleurd.

During varnish removal, vis light .jpg

De restauratie

Het schilderij heeft een volledige structurele, esthetische en preventieve behandeling ondergaan. De resultaten zijn aanzienlijk wat betreft de stabiliteit van het schilderij en de leesbaarheid van de compositie. De behandeling omvatte onder andere oppervlaktereiniging aan de voor- en achterzijde, het verwijderen van de verkleurde vernis, mist-lining, het opvullen van beschadigingen en het retoucheren van lacunes.

During retouching.JPG
PoC.jpg

Bijzonder detail

Een bijzonder aspect was de gedeelde fascinatie voor een detail in het schilderij waar de eigenaar graag de aandacht op vestigde.. In de rechterbenedenhoek staat een persoon van kleur in een rode jas die de hand schudt met een mogelijke vriend of zakenpartner, terwijl deze symbolisch naar het kruis op de kerktoren wijst. Deze compositie heeft de interesse gewekt van collega's en de eigenaar, die suggereerde om de titel aan te vullen met 'brotherly love'.
Als restauratoren behandelen we voornamelijk het materiële aspect van een object en hebben we vaak niet de middelen om dieper in te gaan op de kunsthistorische context. Wat is het verhaal achter deze scène precies? Wat was de bedoeling van de kunstenaar? En wie wordt er in deze scène afgebeeld? Dit zijn vragen die verdere onderzoek vereisen. Hopelijk kunnen deze vragen in de toekomst beantwoord worden.