Historisch interieur

Een historisch interieur is meer dan de som van zijn delen.  Het interieur, zoals het zich nu aan ons presenteert, komt voort uit historische werkprocessen en evolueert door de tijd heen. Bewoners komen en gaan, collecties worden gesticht en verbouwingen vinden plaats. Het behoud en de restauratie van dergelijk erfgoed vereist een interdisciplinaire en transdisciplinaire aanpak.

DSC04276 (1).JPG
Samenhang en context

SRAL heeft brede expertise in onderzoek, conservering en restauratie van historische interieurs. Onze projecten komen vaak door overheden, erfgoedinstellingen, vastgoedbedrijven en particuliere eigenaren. We richten ons voornamelijk op historische gebouwen zoals kerken, stadhuizen, buitenplaatsen, paleizen en herenhuizen. Deze interieurs bevatten vaak een rijke inrichting met decoratieve elementen, waaronder schilderijen, muurschilderingen, beeldhouwwerken, meubels, textiel, en architecturale details. 

De samenhang en de context van het interieur spelen een belangrijke rol bij onze aanpak. Het interieur wordt beschouwd als samenhangend ensemble, bestaand uit uiteenlopende objecten. Elk onderdeel heeft specifieke eigenschappen met zijn eigen verouderingsprocessen en geschiedenis. Deze elementen zijn historisch met elkaar verweven geraakt wat vraagt om een specifieke en multidisciplinaire aanpak.  

Integrale aanpak 

Het behoud van historische interieurs vergt een allesomvattende aanpak, waarbij nauw wordt samengewerkt met monumentenzorginstellingen, restauratiearchitecten en specialisten uit verschillende (restauratie)disciplines. Vaak worden restauraties ter plaatse uitgevoerd door gespecialiseerde teams, en worden interieuronderdelen naar de ateliers in Maastricht gebracht voor behandeling.  Kleuronderzoek en verfanalyse maken doorgaans deel uit van onze integrale aanpak. 

SRAL_team_at_work_Noorbeek© SRAL_.jpg
IMG_4140.JPG