Technische fotografie

Met moderne beeldvormingstechnieken kan SRAL meer inzicht verkrijgen in de materialen en toestand van een kunstwerk. Verkregen informatie over het maakproces kan van belang zijn bij authenticiteitsvragen. Daarnaast informeert het de  behandeling van kunstwerken en helpt het bij de onderbouwing van soms complexe restauratievoorstellen. 

agnes_detail.JPG

Fotografie met zichtbaar licht

Fotografie met zichtbaar licht wordt toegepast op elk object dat voor behandeling of onderzoek naar SRAL komt. Het levert hoogwaardige beelden op die het algehele uiterlijk van kunstwerken vastleggen, waarbij details en kleuren nauwkeurig worden weergegeven. Deze beelden worden tevens gebruikt voor documentatiedoeleinden.

Röntgenfotografie

Digitale röntgenopnamen maken het mogelijk om door het oppervlak van kunstwerken te kijken, zoals bij schilderijen, beelden, architecturale elementen en zelfs moderne kunstwerken. Hiermee kunnen structurele componenten, verborgen kenmerken en eerdere reparaties zichtbaar worden gemaakt. Röntgenopnamen geven ook meer inzicht in de materialiteit van kunstwerken en bijvoorbeeld de schildertechniek. SRAL beschikt over een mobiel digitaal Röntgenapparaat. 

DEF SRAL LR  elfi brouwers fortografie_042.jpg

Infraroodfotografie en -reflectografie

Infrarode straling wordt gebruikt om onderliggende lagen en structuren in schilderijen zichtbaar te maken. Deze techniek is bijzonder nuttig voor het bestuderen van ondertekeningen, het in kaart brengen van overschilderingen en het identificeren van bepaalde wijzigingen in de verflaag.

UV-fluorescentie fotografie

UV-fluorescentie kan verborgen reparaties, retouches en restauratiematerialen aan het licht brengen die fluoresceren onder ultraviolet licht. Deze techniek helpt restauratoren bij het identificeren van eerdere restauraties en biedt inzicht in de veroudering en de restauratiegeschiedenis van het kunstwerk.