Verfanalyse

 Verfanalyse brengt de complexe laagopbouw van ezelschilderijen tot architectonische afwerklagen in kaart. Bovendien ondersteunt het de identificatie van de aanwezige materialen en draagt bij aan het totaalbeeld van een kunstwerk of object. Ook voor de besluitvorming voor een mogelijke behandeling kan dit een cruciaal onderdeel zijn.

AO20110_01_50x _BF(6).jpg

Microscopie

Bij SRAL kunnen microscopisch kleine verffragmenten worden bewerkt tot verfdwarsdoorsneden. Deze worden bestudeerd met behulp van een onderzoeksmicroscoop bij vergrotingen tot 500x. De onderzoeker kan op deze wijze de opbouw en samenstelling van verflagen en de aard van de pigmenten en bindmiddelen vaststellen. Voor analyse van het bindmiddel wordt ook gebruik gemaakt van microchemische tests. Vezelanalyse richt zich op de determinatie van dragermaterialen zoals hout en doek.

SEM / EDX

Voor een aanvullende analyse van pigmenten heeft SRAL een electronenmicroscoop waar met behulp van SEM/EDX verfdwarsdoorsneden bestudeerd en elementen geanalyseerd kunnen worden. 

Bindmiddelanalyse

Voor de analyse van o.a. bindmiddelen, vernissen en andere organische materialen werkt SRAL samen met verschillende onderzoeksinstituten.

AO20110_11_PID Electron image.jpg
SRAL_studio_1©SRAL.jpg