Over ons

We zorgen in uitvoering, advies en scholing voor het behoud van kunstwerken en erfgoed, zodat het bewaard blijft voor toekomstige generaties. We vervullen daarmee een belangrijke maatschappelijke taak. 

DEF SRAL LR  elfi brouwers fortografie_011.jpg

Specialisten in restauratie

SRAL is een dynamisch restauratieatelier dat met een multidisciplinair team van restauratoren conserveringsbehandelingen en restauraties uitvoert in verschillende disciplines, zoals gepolychromeerde beelden, schilderijen op verschillende dragers, moderne kunst, muurschilderingen en historische binnenruimten.

In ruim 35 jaar hebben we ervaring opgebouwd met uiteenlopende projecten, variërend van individuele schilderijen tot omvangrijke interieurs. De diverse disciplines versterken en vullen elkaar aan, waardoor we een uitgebreide en geïntegreerde benadering kunnen bieden.

Vanuit de grote hoeveelheid praktische projecten, komen doorlopend concrete vraagstukken naar boven. SRAL heeft de uitzonderlijke mogelijkheid om deze te koppelen aan theoretische kennis en onderzoek, waardoor we innovatieve oplossingen kunnen ontwikkelen en toepassen.

Onze opdrachtgevers

Limburgs erfgoed

SRAL en Coöperatie Erfgoed Limburg (CEL) werken nauw samen om provinciaal erfgoedbeleid te bespreken en aan te sluiten op de behoeften van erfgoedprofessionals in Limburg. CEL is een samenwerkingsverband van erfgoedinstellingen, musea en andere collectiebeherende instellingen in Limburg, gericht op het behoud, de promotie en de ontwikkeling van het cultureel erfgoed in de regio. CEL vormt diverse werkgroepen die zich bezighouden met verschillende aspecten van erfgoedbehoud en -promotie, zoals het organiseren van evenementen en het uitvoeren van onderzoek. Een terugkerende activiteit is het erfgoedweekend, waarbij verschillende erfgoedinstellingen openstellen voor het publiek en speciale evenementen worden georganiseerd om de rijke geschiedenis en cultuur van Limburg te belichte

Bekijk website
close #

Bonnefanten

In het Bonnefanten bevindt zich een bijzondere ruimte: het open atelier van de SRAL. Hier kunnen bezoekers live de omvangrijke restauratiecampagnes volgen van kunstwerken uit de collectie van het museum of van andere instellingen. Het is een unieke kijk achter de schermen van het vak restauratie. 

Bekijk website
close #

SBMK

SRAL werkt nauw samen met SBMK (Stichting Behoud Moderne Kunst) om expertise en middelen te bundelen voor het behoud van moderne kunstwerken. Deze samenwerking stelt beide organisaties in staat om kennis te delen, onderzoek te doen en richtlijnen te ontwikkelen die de duurzaamheid en het behoud van moderne kunst bevorderen.

Bekijk website
close #

Zuyd Hogeschool

Het Maastricht Institute of Arts bestaat 200 jaar in 2023 en presenteert in het Bonnefanten een aanzienlijk deel van haar collectie gipsen afgietsels: de Academische Gipsotheek Maastricht. De zeldzame collectie is met de oprichting van de Stadsteekenschool in 1823 ontstaan en telt nu ongeveer 500 stukken. Een veertigtal van deze gipsen afgietsels zijn door SRAL behandelt. 

Meer informatie over gips collectie
close #
Bekijk meer opdrachtgevers

Onderdeel van een groter geheel

SRAL is wereldwijd bekend als een vooraanstaande kennispartner op het gebied van restauratie en erfgoed. We blijven op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het restauratieveld en delen deze kennis (inter)nationaal. SRAL verzorgt academische colleges aan de Universiteit van Amsterdam en Maastricht University.

We zijn trots op onze rol binnen de Provincie Limburg en blijven ons daarop concentreren terwijl we onze expertise internationaal uitdragen.

Sral_studio_Poly_2© SRAL.JPG
DEF SRAL HR  elfi brouwers fortografie_046.jpg

Zichtbaarheid en verbinding 

SRAL speelt een actieve rol in het vergroten van de zichtbaarheid van het restauratievak, omdat we sterk geloven in het delen van kennis.Zo biedt het restauratieatelier op de eerste verdieping van het Bonnefanten het publiek de mogelijkheid om restauratiewerkzaamheden van dichtbij te volgen. Ook delen we online verhalen over restauraties, met een speciale focus op Limburg. Dit vinden we belangrijk om het erfgoed levend te houden.

SRAL is aangesloten bij verschillende cultuur- en kennisnetwerken, waar we onze expertise inbrengen en samenwerken met andere instellingen.  

 

Ons team

#

Nico van der Woude

Senior restaurator historische binnenruimten

#

Marjolein Hupkes

Medior restaurator schilderijen

#

Marc Deegens

Manager bedrijfsvoering

#

Luuk Hoogstede

Senior restaurator schilderijen

onderzoek station amsterdam.jpg

Blijf op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen

Actuele restauratieprojecten en meer

Bekijk het nieuws