Cuypers in het Rijksmuseum Amsterdam

Met de officiële opening van het Rijksmuseum in april 2013 kwam er voor SRAL een einde aan een enorm project dat tien jaar had geduurd: de restauratie van het interieur.

h18.jpg

Verborgen interieur

In 2002 kreeg SRAL van de Rijksgebouwendienst de opdracht om onderzoek te doen naar de oorspronkelijke decoratieve schilderingen van het interieur van het Rijksmuseum. Op basis van deze bevindingen werden de geschilderde muurdecoraties ontworpen door Pierre Cuypers gereconstrueerd in de belangrijkste ruimtes zoals de Voorhal, Eregalerij, de Nachtwachtzaal en de Bibliotheek. Gedurende tien jaar hebben in totaal zeventien restauratoren en decoratieschilders en bijna 70 stagiairs aan dit project deelgenomen.

h17.jpg

Ook schilderijen gerestaureerd

Tussen 2000 en 2013 werden ook 71 grootformaat schilderijen van Georg Strum gerestaureerd in de ateliers in Maastricht. Het grootste deel van de behandeling vond plaats in het atelier-op zaal in het Bonnefanten. Na jaren van verwaarlozing ondergingen de schilderijen, waarvan velen ernstig beschadigd waren, intensieve restauratiebehandelingen waardoor de historische en mythologische scènes weer in hun oude staat werden hersteld. Samen met de oorspronkelijke muurdecoraties van Cuypers hebben deze schilderijen, nadat ze in 2012 waren teruggeplaatst, het historische interieur opnieuw voltooid.