Les voor basisscholieren

SRAL medewerkers worden regelmatig uitgenodigd om als gastdocent bij basisscholen in Limburg over hun werk te vertellen. Door fascinerende verhalen over onderzoek en ontdekkingen nemen we de kinderen mee op een reis achter het kunstwerk. Om goed te leren kijken en kleuren te mengen gaan de scholieren zelf aan de slag met het "restaureren" van een mock-up schilderij. 

KNRW - Restaurationsworkshop mit Julie Faßbender (c) 2023, Foto MC Krell (8).JPG

Vandaag ben ik restaurator

Een restaurator is iemand die van mooie spullen en kunst houdt en het fijn vindt om met zijn handen te werken. Maar als restaurator moet je ook van onderzoek houden en graag de boeken induiken. Je werkt met technische hulpmiddelen (ultraviolet-licht, röntgen, infrarood-reflectografie) bijna als een soort rechercheur. Restauratoren kunnen schilderijen die er verpietert bijstaan weer helemaal opfrissen en er bijna als nieuw uit laten zien. Als restaurator moet je wel van precies werken houden.

De restauratoren van SRAL weten hier alles over en komen dit in een workshop vertellen. Ze leggen uit, wat er allemaal misgaat in de loop van de tijd met de conditie van schilderijen (vergeeld vernis, houtworm, barsten, loslatende verf, enz). Ze nemen gereedschap mee en ze vertellen over de ontdekkingen die ze hebben gedaan.

Deze informatie hebben de kinderen nodig om later in de workshop zelf een stuk van een schilderij te kunnen restaureren. De restauratoren hebben namelijk een kopie van een paneel-schilderij uit het museum voorbereidt. Nu is het aan de kinderen om de ‘lacunes’ of te wel ontbrekende verf, in het schilderij te retoucheren. Hierbij leren de kinderen zorgvuldig werken, oog-handcoördinatie en kleuren mengen. De restaurator biedt individuele hulp.

De deelnemers krijgen een kijkje in het dagelijks leven van een restaurator en leren de basisprincipes van kleurenleer. 

Ben jij leerkracht en wil je graag meer info over deze activiteit? Neem dan contact op met Julie Fassbender.