Goudleer

Goudleerbehang, een kostbare en verfijnde kunstvorm die door de eeuwen heen schittert. Deze wanddecoraties met hun glanzende oppervlakken en ingewikkelde patronen vormen een erfgoed dat onze aandacht verdient. 

verguld_leer3.jpg

Samenspel van materialen  

Goudleer werd gemaakt om wanden van statige vertrekken te bekleden, als alternatief voor wandtapijten. De 17e en 18e eeuw worden beschouwd als hoogtijd van de goudleerproductie in zowel de Zuidelijke als de Noordelijke Nederlanden. In de Zuidelijke Nederlanden waren steden als Mechelen, Gent, Luik, Brussel, Ieper en Antwerpen belangrijke vervaardigingscentra, terwijl Amsterdam en Den Haag de belangrijke steden waren in de Noordelijke Nederlanden. Goudleer bestaat uit leer bedekt met zilverfolie, waarover een geeloranje ‘goudlak’ wordt aangebracht. Vervolgens wordt het leer in reliëf geperst; in de 17e eeuw was dit reliëf redelijk diep, terwijl het in de 18e eeuw veel vlakker werd. Een geschilderde decoratie kan voor of na het persen van het reliëf worden aangebracht. De vellen of banen goudleer worden aan elkaar genaaid met touw.

verguld_leer.jpg
verguld_leer2.jpg

Behandeling 

SRAL heeft door de jaren heen verschillende goudleerkamers in Nederland geconserveerd en gerestaureerd. Deze grootschalige projecten omvatten over het algemeen drie facetten: de manier waarop het leer aan de wand wordt opgehangen, de structurele aspecten van de leren drager en de picturale lagen (bladzilver, goudlak, verf- en vernislagen). De besluitvorming over hoe een specifiek goudleerensemble het beste behandeld kan worden, gebeurt altijd binnen de context van het hele interieur en zijn geschiedenis. Hierbij spelen ook preventieve maatregelen binnen de ruimte een cruciale rol, zoals de invloed van UV-licht, de relatieve vochtigheid en temperatuur.