Wood Science and Technology III

In oktober 2023 vond de derde editie van de driedaagse conferentie over Wood Science and Technology plaats in het Bonnefanten in Maastricht.

WSTIII.jpg

Conferentie

Deze editie bouwt voort op het succes van zijn voorgangers, de conferenties van 2014 en 2016. Het centrale thema van deze keer was het 'hygro-mechanisch gedrag van paneelschilderijen'. Het programma van de conferentie omvatte 21 presentaties, afgewisseld met gemodereerde discussiesessies om uitwisseling te bevorderen en toekomstige onderzoeksthema's te stimuleren. Er werd dieper ingegaan op de complexe onderzoeks- en behandelmethoden van paneelschilderijen en gerelateerde objecten.

De conferentie werd georganiseerd door SRAL, Universiteit van Florence ( IT) en S-MA-C-H (FR).
Wetenschappelijk Comité: Marco Fioravanti (UniFI), Cécilia Gauvin (S-MA-C-H), Luuk Hoogstede (SRAL), Chiara Manfriani (UniFI), Paola Mazzanti (UNIFI), Lorenzo Riparbelli (UniFI), Kate Seymour (SRAL).

Paneelschilderijen

Over de hele wereld worden paneelschilderijen vervaardigd met een breed scala aan houtsoorten, waarbij de constructietechnieken worden beïnvloed door regionale voorkeuren, historische periodes, individuele werkplaatsen en artistieke stijlen. Consequent passen conservering en restauratie zich aan deze diversiteit aan. Echter, alle houten dragers zijn kwetsbaar voor omgevingsfactoren, met name vochtigheid en temperatuurschommelingen. Deze omstandigheden veroorzaken vervormingen in houtvezels en de opbouw van lagen, wat kan leiden tot rek en spanning die, indien ongecontroleerd, zichtbare schade zoals scheuren, opengaande verbindingen en kromming kunnen veroorzaken.

wst3.jpg
WST2.jpg

Vragen over dit nieuwsbericht?

Neem contact met ons op!

Contact
WSTIII$.jpg