Vacature Post-master specialisatie Polychromie Conservering

SRAL zoekt drie Post-master restauratoren | Vacature voor een betaalde functie | per september 2024

PoCo_SRAL.jpeg
Download de vacaturetekst hier

Project PoCo

In het driejarig project PoCo leidt SRAL drie Post-master restauratoren op tot specialist in Polychromie Conservering. Nederland kent diverse belangrijke collecties (middeleeuwse) polychrome sculptuur in monumentale panden, kerken, enkele musea en bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Desondanks wordt het specialisme van beeldenrestaurator niet aangeboden in een academische opleiding. SRAL heeft het initiatief genomen om samen met een aantal (inter)nationale specialisten in polychromie restauratie en- conservering , een eenmalig opleidingstraject op te zetten om drie jonge restauratoren na hun masters verder te laten specialiseren in polychromie conservering.
We zoeken drie junior specialisten die samen zullen optrekken in het PoCo project. Masters met een speciale interesse in polychromie, stratigrafie en (middeleeuwse) beschilderde sculptuur en houten kunstobjecten, kunnen solliciteren. De aanstelling is voor drie jaar.

Wat bieden we aan

In een meester – leerling structuur werk je als junior specialist aan sculpturen en driedimensionale kunstwerken met polychromie. Je leert in de praktijk verschillende restauratie ingrepen tot in detail zelf uitvoeren na bijbehorend verflagenonderzoek, stratigrafische analyse en na esthetisch en ethische afwegingen te hebben gemaakt.
De locatie van het project is Maastricht, in het beeldenrestauratie atelier van Arnold Truyen bij SRAL (Wiebengahal naast het Bonnefanten). Tijdens het project zijn halfjaarlijkse praktijkdagen gepland voor de vorming van een netwerk van musea en andere instellingen die met polychromie te maken hebben in hun collecties. Het samenstellen van een referentiebibliotheek en een zogenoemde PoCo-kit, met de belangrijkste historische materialen en technieken, is onderdeel van het project, net als een eindsymposium en een stageperiode in Nederland of de Euregio. De aanstelling is voor drie jaar op basis van 32 uur. Salariëring conform CAO Museum schaal 2.0, vakantiegeld 8% en 160 uur verlof.

Als kandidaat beschik je over

• een voltooide Master in restauratie van beelden, kunstwerken of historische binnenruimten
• affiniteit met onderzoek naar verflagen en stratigrafisch onderzoek
• goede Nederlandse taalbeheersing
• commitment voor de looptijd van het project: september 2024 – september 2027
• bereidheid om te wonen en werken in de regio Maastricht
• enthousiasme om in een klein team te focussen op polychrome sculptuur en tevens onderdeel te zijn van een groot, professioneel, internationaal team van restauratoren

Werken bij SRAL

SRAL is een dynamisch restauratieatelier dat met een multidisciplinair team van restauratoren conserveringsbehandelingen en restauraties uitvoert in verschillende disciplines, zoals gepolychromeerde beelden, schilderijen op verschillende dragers, moderne en hedendaagse kunst, muurschilderingen en grootformaat schilderingen, en historische binnenruimten. 
SRAL heeft ervaring met een breed scala aan projecten, variërend van individuele schilderijen tot omvangrijke interieurs. In deze projecten versterken en vullen de diverse disciplines elkaar aan, waardoor we een uitgebreide en geïntegreerde benadering kunnen bieden voor het behoud en de restauratie van cultureel erfgoed.
Een essentieel onderdeel is het uitvoeren van (voor)onderzoek naar toegepaste kunsttechnieken, verfdwarsdoorsneden, het onderzoek naar de context van het kunstwerk en de besluitvorming voorafgaand aan de behandeling. Daarnaast verstrekt SRAL regelmatig advies over preventieve conservering.
Onze hoofdvestiging in de Wiebengahal in Maastricht herbergt verschillende restauratieateliers en onderzoeksfaciliteiten. In het naastgelegen Bonnefanten maken we gebruik van het ‘open atelier op zaal’ op de eerste verdieping, naast de tentoonstellingsruimtes. Daarnaast voeren we ook veel werkzaamheden op locatie uit, afhankelijk van de lopende projecten. Dit kan variëren van kerken en musea in Limburg tot historische interieurs in heel Nederland.

Sollicitatie

Zie je een match met de vacature? Stuur uiterlijk op dinsdag 30 april je motivatiebrief, een portfolio van je restauratieprojecten, en een CV met referenties aan: hr@sral.nl


Voor praktische vragen kun je contact opnemen met: info@sral.nl
Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met: l.beerkens@sral.nl


Gesprekken en selectie van kandidaten vindt plaats in mei in Maastricht.
Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Vragen over dit nieuwsbericht?

Neem contact met ons op!

Contact
logo_PoCo5.png