Clemenskerk Brunssum

In september 2013 is Stichting Restauratie Atelier Limburg gestart met de vrijlegging van de decoratieve schilderingen van Dom Romanus Jacob in de Clemenskerk te Brunssum. Het kleine kerkje dat voor het grootste deel uit 1747 dateert bevat een bijzonder rijke en zeldzame afwerkingsgeschiedenis. In het interieur gaat het om twaalf opeenvolgende fases en ook op het exterieur is de achttiende eeuwse afwerking onder verschillende witte lagen nog aanwezig. Het doorlopende gebruik en de relatieve verwaarlozing van het gebouw in de afgelopen decennia hebben er voor gezorgd dit afwerkingsarchief nog aanwezig is.

De uitmonstering van Dom Romanus daterend uit 1901 vormt de meest complete fase. Op de wanden schilderde hij onder meer een voegimitatie, een decoratief fries onder het plafond en schijndraperieën in de beneden zone van het koor. De figuratieve voorstellingen bestaan uit een Koning David in het schip en verschillende rijk omlijste tondi met heiligen figuren.

Ook bij deze restauratie is de inbreng van de uiteenlopende vakdisciplines en specialismes van verschillende SRAL medewerkers van groot belang. Daarbij moet gedacht worden aan het onderzoeken en duiden van het afwerkingsarchief van de kerk, de materiaaltechnische analyse van de toegepaste materialen, het definiëren van een onderbouwde en coherente restauratieplan, ervaring en kennis bij het veilig verwijderen van overschilderingen en het reconstrueren van ontbrekende delen van de decoraties.

Avenue Céramique 224   6221 KX Maastricht   Tel: +31(0)433218444   E-mail: info@sral.nl   |   Sitemap

© 2020 SRAL, Stichting Restauratie Atelier Limburg
Website door studio-ux