Symposium


SRAL 35 - in Relatie tot Restauratie


Vrijdag 30 september | Bonnefanten Maastricht

Het programma is bekend: SRAL35_Programma.pdf 

Op vrijdag 30 september organiseert SRAL ter gelegenheid van ons 35 jarige bestaan het symposium:   
 

SRAL 35 – in relatie tot restauratie
 

Tijdens deze symposium-dag presenteren we ons met nieuwe collega’s, met inhoudelijke lezingen en met rondleidingen in ons atelier op zaal in het Bonnefanten. Er is ruim tijd om elkaar te ontmoeten en spreken tijdens de lunch en de aansluitende borrel. Het symposium vindt plaats in het auditorium van het Bonnefanten en begint om 10:00 uur met de inschrijving. Het lezingenprogramma eindigt rond 16:15 uur waarna we informeel kunnen napraten tot 18:00 uur.


Het symposium heeft 4 thema’s:
 

I Tijd als factor

Historische interieurs in een monumentaal gebouw dateren zelden uit één periode. Welke waarde ken je toe, wat restaureer je vervolgens en hoe geef je de tijd van veranderingen een plek. De time-line als bruikbaar instrument naast het besluitvormingsmodel wordt besproken. Hoe verschilt die voor architecturale afwerkingen en voor moderne kunst? Angelique Friedrichs en Lydia Beerkens presenteren over hun werk en onderzoek, en Julia Hartmann illustreert deze cross-over met enkele case-studies.

 

II Religieus erfgoed buiten de kerk

SRAL werkt al 35 jaar aan Limburgs erfgoed. Heel veel hiervan is religieuze kunst: beelden, schilderijen en beschilderde kerkinterieurs, van oud tot hedendaags. Restauratiekeuzes, tussen conserverend behouden tot aan reconstructief herstellen, hangen samen met een devotionele of juist museale functie in de toekomst. Kerkelijke regels voor het afstoten van kunst, heilige beelden in het museum en in de buitenlucht, het herbestemmen van kerken met een religieus beeldprogramma komen aan bod in de presentaties. Door Arnold TruyenMarjolein Hupkes en Ausrine Dambrauskaite.


III SRAL XL

Met 16 restauratoren werken we in flexibele teams, in Maastricht in onze ateliers en op locatie in heel Nederland. Projecten - XL in uitvoering van groot formaat schilderstukken, XL qua diversiteit in interieurs en XL in logistiek met steigerbouw en hoogwerkers en in tijd. We werken onderling met cross-overs tussen onze vakgebieden per project. En wanneer te weinig origineel resteert, kan in het uiterste geval een vakkundige reconstructie worden ingezet. Case-studies onder andere door Bascha StabikNico van der Woude en Lise Wolfert.
 

IV Kennis: ontwikkelen, delen en bewaren 

In 35 jaar heeft SRAL veel restauratoren opgeleid en begeleid in hun specialisaties. Kennis, ontwikkeld voor restauraties, zijn via fellowships, workshops en stageprojecten internationaal gedeeld. Hoe je een live online-versie succesvol realiseert van een grote hands-on workshop, inclusief per post verstuurde werkpakketten, met wekelijkse live sessies, wordt gepresenteerd door Joanna Strombek. Voor de toekomstige behandeling van veel, groot formaat was-hars gedoubleerde doeken, is een toegepast onderzoek gestart. Presentaties Theo Lange en Bascha Stabik. Hoe bewaar en ontsluit je in de veranderde digitale wereld 35 jaar archief met restauratie rapporten en dia’s, welke aspecten houden hun betekenis als ‘het geheugen van 35 jaar restauraties’ in Limburg. Welke kennis zit in mensen zelf en hoe breng je dat naar de toekomst. Presentatie Julie Fassbender.De officiële inschrijving start op 20 augustus.

Meld je hier aan: 
 

Meld je aan via Eventbrite. De kosten bedragen per persoon € 20,- voor deelname aan het symposium, inclusief koffie en thee, een lunch met broodjes en soep en de afsluitende borrel. Registratie vindt plaats op volgorde van aanmelding.

Voertaal van het symposium is Nederlands. 

Het gedetailleerde programma met praktische informatie wordt twee weken voor het symposium toegestuurd.

Bij vragen kun je contact opnemen via info@sral.nl 


Avenue Céramique 224   6221 KX Maastricht   Tel: +31(0)433218444   E-mail: info@sral.nl   |   Sitemap

© 2020 SRAL, Stichting Restauratie Atelier Limburg
Website door studio-ux