Herstel Kruiswegstaties uit de kerk van de H. H. Nicolaas en Barbara in Valkenburg

 

In juli 2021 overstroomde de Geul, waardoor het hele centrum van Valkenburg onderwater kwam te staan. Het waterpeil in de kerk bereikte een hoogte van 1.20 meter. De kerk heeft eerdere overstromingen meegemaakt, maar nooit eerder kwam het water zo hoog. Het hele interieur raakte beschadigd, waaronder ook de 14 schilderijen die samen de Kruiswegstatie vormen. Helaas reikte het vervuilde water zó hoog dat de schilderijen 20 cm onder het water hebben gestaan. Dankzij de hulp van vele vrijwilligers werden alle objecten na het zakken van het water snel uit de kerk gehaald om elders langzaam op te drogen.

Zowel het directe contact met het water, als de zeer hoge luchtvochtigheid in de gehele kerk, heeft voor schades gezorgd aan de verflagen van de schilderijen. De Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) heeft vlak na de overstromingen ‘eerste hulp’ verleend aan de verschillende beredderde objecten. Nu de werken goed zijn gedroogd, is gestart met het herstel van de schilderijen. De doeken worden voorzichtig gereinigd aan voor- en achterzijde. Vervolgens worden alle losgeraakte verflagen zorgvuldig vastgezet en de beschadigde vernis verwijderd.

 

Onderschrift afbeelding:

Kruiswegstaties, ca. 1870

Afbeelding 1: Statie 9: Voor de behandeling, met de tijdelijk facings op de kwetsbare verflagen om verfverlies te voorkomen.

Afbeelding 2: Statie 9: Tijdens de behandeling, waarbij de beschadigde, vergeelde vernis wordt verwijderd en de oorspronkelijke kleuren weer zichtbaar worden.

Avenue Céramique 224   6221 KX Maastricht   Tel: +31(0)433218444   E-mail: info@sral.nl   |   Sitemap

© 2020 SRAL, Stichting Restauratie Atelier Limburg
Website door studio-ux