Kasteel Borgharen

Grote geschilderde doeken

 

 

In 1790 geschilderd door Pierre-Michel de Lovinfosse, olieverf op doek, 3,25m x 2,80m, onderdeel van het interieur Kasteel Borgharen. Collectie Stichting Behoud Kasteel Borgharen. Deze wandbespanningen zijn afkomstig uit de Salon in de torenkamer op de beletage in Kasteel Borgharen. Ze maken onderdeel uit van een interieur waarvan de lambrisering, de schouwpartij en het stucplafond in de late 18e eeuw werden vormgegeven voor de Maastrichtse architect Matthias Soiron. De pastorale voorstellingen zijn geschilderd door de Luikse kunstenaar Pierre-Michel de Lovinfosse in 1790. De scènes zijn geschilderd naar een voorbeeld van de Franse Rococo schilder Francois Boucher (1703 – 1770) die 50 jaar eerder actief was in Frankrijk. De vier grootste doeken (3.25m x 2,80 m) uit dit ensemble zijn nu hier in het restauratie-atelier op zaal van SRAL voor conservering. De overige zes doeken die kleiner van formaat zijn, zijn in het Kasteel Borgharen, dat nu gerestaureerd wordt.

 

De kunstenaar

De schilder Pierre-Michel de Lovinfosse leefde van 1745 tot 1821. Er is werk van hem bekend in o.m. kasteel Amstenrade en het Hôtel De Hayme de Bomal in Luik. Kunsthistoricus Peter te Poel heeft er onlangs op gewezen dat de doeken mogelijk zijn geschilderd in kasteel Borgharen zelf. Ze zijn namelijk een jaar naar na de Luikse Revolutie voltooid die in augustus 1789 was uitgebroken. De Lovinfosse ontvluchtte Luik en kan gezien de onrustige situatie in de stad het werk niet in zijn atelier hebben voltooid.

 

Oproep

Om de Salon in ere te herstellen hebben wij uw hulp nodig! Dit is het begin van een urgente conserveringsbehandeling. In het schilderij hiernaast, is bovenin is een ‘venster’ in het vernis gemaakt: het verouderde vergeelde vernis is hier afgenomen, waardoor de prachtige kleuren van de bloemen weer goed te zien zijn. Om alle doeken te behandelen is Stichting Behoud Kasteel Borgharen een crowdfunding actie begonnen. De restauraties van de doeken zijn van essentieel belang voor het behoud van dit Zuid-Limburgse cultureel erfgoed en kan niet zonder financiële steun voldaan worden. Met uw steun kunnen de doeken over enkele jaren weer teruggeplaatst worden op hun originele locatie, zodat ook komende generaties kunnen genieten van wat Kasteel Borgharen te bieden heeft. Helpt u mee? Scan de QR-code om te doneren.

 

 
Avenue Céramique 224   6221 KX Maastricht   Tel: +31(0)433218444   E-mail: info@sral.nl   |   Sitemap

© 2020 SRAL, Stichting Restauratie Atelier Limburg
Website door studio-ux