Wandeling tijdens het erfgoedweekend

8 en 9  Juli 2023 

  

Titel: ‘Het Maastricht van IAN’  

Aanmelden kan via Eventbrite: 

SRAL Events | Eventbrite

Het Maastricht van rond 1500 wordt vaak als de goudendecennia beschreven. Dit heeft te maken met de sterke handelspositie van de stad. Hierdoor vestigden zich ambachtenen gilden, kloosterordes en handelaars.Het grondgebied van de stad is opgedeeld onder verschillende gezagsdragers, zoals de hertog van Brabant en de bisschop van Luik.De samenleving die hierdoor ontstaat is gekenmerkt door complexe verhoudingen van verschillende groepen.  

Gezien de vooraanstaande positie in het Maasgebied is het niet verwonderlijk dat onder die gunstigeomstandigheden kunst tot bloei kwam. Maastricht rond 1500 telt een groot aantal kunstenaars en ambachtslieden. Een van de meest bekende kunstenaars is de beeldsnijder Jan van Steffeswert. Zijn werk is onder ander te zien in Aken, Luik, Brussel en New York. De grootste collectie bevindt zich in het Bonnefanten. Hier is ook een van aan hem toegeschreven topstukken, het grote crucifix - een polychroom kruisbeeld uit 1500te zien. Naast de hoge kwaliteit van zijn snijwerk, is Steffeswert ook bekend voor het signeren van zijn beelden, een praktijk die in de late middeleeuwen tot een zeldzaamheid behoorde. 

 

Tijdens de wandeling werden de deelnemers meegenomen op de sporen van IAN. Waar heeft hij gewerkt? Wie waren zijn opdrachtgevers? Hoe kwam hij aan zijn materialen? Waar was zijn favoriete kroeg?Hier komen we tijdens de wandeling samen achter. 

 

 

Avenue Céramique 224   6221 KX Maastricht   Tel: +31(0)433218444   E-mail: info@sral.nl   |   Sitemap

© 2020 SRAL, Stichting Restauratie Atelier Limburg
Website door studio-ux