Onderzoek

Onderzoek wordt door de SRAL standaard uitgevoerd om de conditie, de oorzaken van verval en de restauratiegeschiedenis van een kunstvoorwerp in kaart te brengen voordat een gefundeerd behandelingsvoorstel gemaakt wordt. 

Naast onderzoek met het blote oog, strijklicht en ultravioletfluorescentie en de microscoop kan de SRAL meer geavanceerde techieken inzetten, zoals:

  • Röntgenfotografie
  • infraroodreflectografie
  • SEM/EDX
SRAL biedt serviceonderzoek aan op het gebied van verf- en materiaalanalyse voor zelfstandigen of instellingsrestauratoren en ook conservatoren, kunsthistorici, bouwhistorici en archeologen.

Verfanalyse

Microscopisch kleine verffragmenten kunnen worden bewerkt tot microscoop-preparaten. Deze worden bestudeerd met behulp van een onderzoeksmicroscoop bij vergrotingen tot 500x, zowel met zichtbaar licht als met ultraviolette straling. De onderzoeker kan op deze wijze de opbouw en samenstelling van verflagen en de aard van de pigmenten en bindmiddelen onderzoeken. Voor analyse van het bindmiddel wordt ook gebruik gemaakt van microchemische tests. Vezelanalyse richt zich op de determinatie van dragermaterialen zoals papier, hout en doek.

Röntgenonderzoek

Rontgenonderzoek wordt toegepast om de interne structuur van kunstvoorwerpen, zoals schilderijen, beelden, architectuuronderdelen en zelfs moderne kunstwerken in kaart te brengen. 
Het 'röntgenen' van kunstvoorwerpen wordt ook als dienst aangeboden en kan op locatie worden uitgevoerd.

Infraroodreflectografie

Niet alleen voor het zichtbaar maken van zogenaamde ondertekeningen, maar ook voor het in kaart brengen van overschilderingen en bepaalde wijzigingen in de verflaag beschikt het atelier over infrarood-opname apparatuur.

Instrumentele Analyse (SEM/EDX)

Voor een meer geavanceerde analyse van pigmenten heeft SRAL een electronenmicroscoop waar met behulp van sem/edx technieken monsters bestudeerd en elementen geanalyseerd kunnen worden. Voor de analyse van o.a. bindmiddelen werkt SRAL samen met verschillende onderzoeksinstituten.

 

Avenue Céramique 224   6221 KX Maastricht   Tel: +31(0)433218444   E-mail: info@sral.nl   |   Sitemap

© 2020 SRAL, Stichting Restauratie Atelier Limburg
Website door studio-ux