Home    Contact NL / EN

Werkzaamheden Horecaboulevard Centraal Station Amsterdam in afrondingsfase

Het door architect Pierre Cuypers ontworpen Station Amsterdam Centraal ging open in 1889. Sindsdien is het stationsgebouw vaak aangepast, er werden tussenvloeren geplaatst en ruimtes toegevoegd. Ornamenten en schilderingen werden weggehaald of verdwenen achter stucwerk, tegels of een verlaagd plafond. Hierdoor werd Cuypers’ oorspronkelijke gebouw steeds minder zichtbaar.

In juni 2016 zijn restauratiewerksamheden begonnen om de oorspronkelijke onderdelen weer zichtbaar te maken. De oorspronkelijke gangen tussen de horecagelegenheden worden teruggebracht in hun originele staat. Dit gebeurt door aannemer Kondor Wessels, BOAG Advies en Management, Venema Restauratie, Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) en Van Wijk Houtindustrie. De werkzaamheden vinden plaats onder leiding van Johan Venema en SRAL’s Claudia Junge. Het team van SRAL is verantwoordelijk voor het kleuronderzoek en de restauratie en reconstructie van het decoratief schilderwerk, op een vergelijkbare wijze als onze stichting de schilderingen van Cuypers in het Rijksmuseum heeft hersteld (2005 tot 2013) “Ons werk is een combinatie van restauratie en reconstructie”, legt Johan uit. “Soms is restaureren simpelweg niet mogelijk, omdat onderdelen zijn weggehaald. Dan moeten we reconstrueren. Tak Architecten heeft een nieuw ontwerp gemaakt voor de historische onderdelen van het station, in de stijl van Cuypers, en op basis daarvan werken wij nu. Mijn aandachtsgebied is vooral het slopen en restaureren van de stenen onderdelen, dat van Claudia is het schilderwerk, en Van Wijk Houtindustrie reconstrueertkozijnen en lambriseringen.”
Bij deze omvangrijke klus werkt SRAL ook samen met freelance decoratieschilders Christine van Laar, Stefan van Falier en Snezana Stankovic. 

Avenue Céramique 224   6221 KX Maastricht   Tel: +31(0)433218444   E-mail: info@sral.nl   |   Sitemap

© 2014 SRAL, Stichting Restauratie Atelier Limburg
This website was made by zuiderlicht