Home    Contact NL / EN

Bosch Research and Conservation Project ontvangt Europa's hoogste erfgoed prijs

 

Turku, 15 mei 2017 – De winnaars van de 2017 EU Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Prijs, Europa’s hoogste eerbetoon op dit gebied, zijn vanavond geëerd gedurende een groots evenement in de St. Michael Kerk te Turku, Finland. Maestro Plácido Domingo, President van Europa Nostra, de leidende erfgoed organisatie in Europa, en Tibor Navracsics, Europese Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport, traden gezamenlijk op als gastheer tijdens de Europese Erfgoed Prijsuitreiking Ceremonie. Zij kondigden de 7 Grand Prix en de Publieksprijs, gekozen uit de 29 winnende projecten van dit jaar, aan en reikten deze uit.

De 7 Grand Prix laureaten zijn uitgekozen door een onafhankelijke jury van experts en ontvangen ieder een bedrag van €10.000. Deze winnaars zijn:

Categorie Instandhouding

Baroque Complex and Gardens in Kuks, Hradec Králové Region, CZECH REPUBLIC

The King’s Road across Filefjell, NORWAY

Cultural Palace in Blaj, Transylvania, ROMANIA

Roof for the Ruins of the Monastery of San Juan, Burgos, SPAIN

Categorie Research

Bosch Research and Conservation Project, ‘s-Hertogenbosch, THE NETHERLANDS

Categorie Toegewijde dienstverlening

Mr. Ferdinand Meder, Zagreb, CROATIA

Opleiding, scholing en bewustmaking

Centre of Visual Arts and Research, Nicosia, CYPRUS

De Publieksprijs, die voor de zesde maal werd uitgereikt, gaat naar Zoltán Kallós, die gedurende meer dan 70 jaar met enrome toewijding folklore collecties uit de muziek, dans, vertelkunst en ambachten van de Hongaarse, Roemeense, Saksische en Roma gemeenschappen in Roemenië bijeen heeft gebracht. Het is de eerste keer dat een prestatie in de categorie Toegewijde Dienstverlening het hoogste aantal stemmen heeft gekregen. Meer dan 11.500 personen hebben hun stem uitgebracht op hun favoriete erfgoed prestaties in Europa via een online verkiezing die door Europa Nostra gecoördineerd werd.

Gedurende de ceremonie werden de EU Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Prijs uitgereikt aan 29 winnaars uit 18 landen, die deelnemen aan het EU Creative Europe programma. Voorts ontvingen twee exemplarische projecten in Zwitserland en Turkije, Europese landen die geen deel uitmaken van het EU programma, de Europa Nostra Prijs.

De Prijsuitreiking Ceremonie in Turku werd bijgewoond door circa 1.200 personen, waaronder erfgoed professionals, vrijwilligers en sympathisanten uit heel Europa, en verder hooggeplaatste vertegenwoordigers van EU instellingen, Lidstaten en het gastland Finland.

Voor het volledige persbericht, klik hier

Voor meer informatie over de rol van SRAL hierin, klik hier

 

EuropaNostra_red_small.png    EU_flag-Crea_EU_ENkopie_klein.png

Avenue Céramique 224   6221 KX Maastricht   Tel: +31(0)433218444   E-mail: info@sral.nl   |   Sitemap

© 2014 SRAL, Stichting Restauratie Atelier Limburg
This website was made by zuiderlicht