Home    Contact NL / EN

Bosch Research and Conservation Project wint EU Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Prijs 2017

Het Bosch Research and Conservation Project is uitgeroepen tot winnaar van de EU Prijs. Voor het hele persbericht, zie de speciale Radboud Universiteit webpagina.

De prijs, gelanceerd door de Europese Commissie en georganiseerd door Europa Nostra, viert en promoot succesverhalen met betrekking tot het beheer en behoud van erfgoed, onderzoek, onderwijs en communicatie, en door de kracht van hun voorbeeld stimuleren we creativiteit en innovatie. Op deze manier draagt het bij aan een sterkere publieke erkenning van cultureel erfgoed als een strategische hulpbron voor de Europese samenleving en economie.

In 2016 was het 500 jaar geleden dat de wereldberoemde schilder Jheronimus Bosch overleed, een kunstenaar wiens leven en werk grenzen en taalbarrières overbrugde. Zijn roem verspreidde zich al snel over heel Europa, en zijn bizarre en uiterst creatieve beeldspraak werd, en wordt nog steeds, ook ver buiten Nederlandse grenzen zeer bewonderd. Zijn bewaard gebleven oeuvre bestaat nu uit ongeveer 24 schilderijen en 21 tekeningen, en is te vinden in 26 verschillende musea en particuliere collecties in 10 verschillende landen, waarvan 9 in Europa.

Het ‘Bosch Research and Conservation Project’ (BRCP) werd in 2007 voor het eerst als initiatief gepresenteerd en nu, tien jaar later, heeft het BRCP-team de resultaten gepresenteerd van het omvangrijkste internationale onderzoek dat ooit naar de schilderijen en tekeningen van Jheronimus Bosch is ondernomen.

In zeven jaar van toegewijd onderzoek, ontdekte het team een schat aan nieuwe informatie over de kunstenaar en zijn overgebleven werk, wat is gepubliceerd in de tweedelige monografie Jheronimus Bosch, Schilder en Tekenaar: Catalogue Raisonné (verschenen in NL, EN, FR, DU) en Hieronymus Bosch, Painter and Draughtsman: Technical Studies, en ook toegankelijk is via de innovatieve website boschproject.org. In het Boschjaar en de aanloop ernaar vonden niet minder dan elf restauraties en twee spectaculaire en belangrijke tentoonstellingen in 's-Hertogenbosch en Madrid plaats, die bezocht werden door ruim een miljoen mensen.

“Dit project vertegenwoordigt innovaties op het gebied van onderzoek, restauratie en technologie en is een uitstekend voorbeeld van de verbinding tussen onderzoek en behoud van kunst,” aldus de jury.

Het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) is een ambitieus, grootschalig internationaal onderzoeksproject, opgezet door de Stichting Jheronimus Bosch 500, Het Noordbrabants Museum en de Radboud Universiteit.

“Het hele proces van dit project is buitengewoon. De inspanningen van de verschillende belanghebbenden in de publieke sector om alle betrokken partijen te mobiliseren om zo’n voortreffelijk resultaat te leveren, waaronder een internationale tentoonstelling en een brede verspreiding van de resultaten, is geweldig. Het relatief klein team heeft duidelijk met toewijding gewerkt en met een scherp inzicht in de historische, culturele en sociale context van Bosch”, benadrukt de jury.

In heel Europa zijn er 29 laureaten. Tijdens de prijsuitreiking in Turku (Finland) op 15 mei, zullen de zeven Grand Prix laureaten en de winnaar van de Publieksprijs bekend worden gemaakt. Stem voor BRCP op vote.europanostra.org en ontdek boschproject.org.

EuropaNostra_red_small.png    EU_flag-Crea_EU_ENkopie_klein.png

Avenue Céramique 224   6221 KX Maastricht   Tel: +31(0)433218444   E-mail: info@sral.nl   |   Sitemap

© 2014 SRAL, Stichting Restauratie Atelier Limburg
This website was made by zuiderlicht